10 tips som gjør bilturen tryggere

10 tips som gjør bilturen tryggere

  • Miriam Kvanvik
  • 19.07.2017
….og morsommere! Skal du kjøre langt med barna i ferien? Sett av litt tid til planlegging og legg omtanke i pakkingen – det kan utgjøre forskjellen på om bilturen blir en god eller dårlig opplevelse for store og små. Her er Trygg Trafikks beste råd for å skape en god og trygg biltur for hele familien.

1. Sikre riktig

Første bud er å sikre barna og deg selv! Sørg for at barnesetene er godkjent etter barnas vekt og høyde. Hvis dere trenger nytt utstyr i sommer så finner du våre råd til kjøp her: https://www.tryggtrafikk.no/tema/sikring-av-barn-i-bil/kjop-av-barnesete/

Sjekk at barnesikringsutstyret brukes riktig og at beltet ligger riktig på både voksne og barn. Beltet skal være stramt over hoften og stramt over skulderen. Denne animasjonen viser hvordan beltet skal brukes: https://youtu.be/dLxlFP8xUkc

2. Reis på barnas premisser

Gjør turen til et hyggelig minne for både små og store. Finn steder langs ruta hvor dere kan stoppe og barna kan få brukt litt energi. Velg gjerne stoppesteder der det er lekeplass og grøntområde. Er været dårlig, finn en hyggelig veikro eller pakk en niste på forhånd for en spennende piknik utendørs.

3. Tyngste nederst

Tunge ting skal så lavt og nærme bakseteryggen som mulig i bagasjerommet. Ligger de inntil baksetet får de ingen plass å akselerere på under en bråstopp. Det kan være lurt å kjøpe et gitter som går fra bakseteryggen opp til taket. Gitteret kan forhindre at gjenstander blir kastet fra bagasjerommet inn i bilens kupé.

4. Sørg for underholdning

God underholdning får tiden til å fly! Forbered bilturen slik at dere har aktiviteter som ikke krever store harde gjenstander. Bruker dere Ipad, sørg for at disse er forsvarlig festet. Husk også at en lydbok kan være hyggelig selskap og god underholdning for store og små. Er dere uenige, bruk gjerne hodetelefoner!

5. Følg fartsgrensene

Regn med kø og forsinkelser på store utfartsdager. Ikke la deg friste til å kjøre etter klokken. De fleste ulykker skjer i sommerhalvåret. Derfor er det viktig å følge fartsgrensene.

6. Vær uthvilt

Som sjåfør har du stort ansvar og derfor er det viktig at du er frisk og rask til kjøringen. Bytt på kjøringen hvis det er mulig. Eller sørg for en stopp underveis med jevnlig påfyll av mat og drikke.

7. Uten mat og drikke duger helten ikke…

I varmen er det lett å glemme at både du og barna trenger nok drikke og inntak av mat. Er du sulten eller dehydrert er du en mindre konsentrert sjåfør. Pakk en god niste og sørg for at både drikke og snack for store og små er tilgjengelig.

8. Unngå bilsyke

Blir barna bilsyke bør du forhøre deg på et apotek før du legger av gårde. Det finnes flere hjelpemidler. Vær også bevisst på kjørestil, matinntak og temperatur.

9. Fido vil ikke fly!

Sørg for at også hunden er sikret riktig i bilen. En løs hund på 20 kilo vil få en vekt på 786 kilo ved en bråstopp i 50 km/t. 786 kilo vil du ikke ha i hodet! Store hunder bør være sikret i egne transportbur inntil bakseteryggen i bagasjerommet. Hvis du bruker baksetet til store bur, bør de være godt forankret.

Andre dyr i bur bør også helst plasseres i bagasjerommet, inntil seteryggen. Små hunder eller andre dyr i små bur kan eventuelt plasseres på gulvet foran ett av passasjersetene.

10. Nyt ferien 🙂

Spis is, bad, les gode bøker, og skap gode ferieminner sammen!

Steng