Sommertips til bilturen

Sommertid og bilferie med hele familien kan nok være krevende for mange. Det kan være mye trafikk, ukjente steder og uvante forhold. Derfor anbefaler vi at du følger noen enkle tips for å gjøre bilturen så trygg og komfortabel som mulig.

Ta det rolig og sørg for å ha tid til å holde fartsgrensen og legg inn gode pauser. I tillegg er det viktig å huske at en fullpakket bil har helt andre kjøreegenskaper enn biler uten last.

10 sommertips fra Trygg Trafikk:

  1. Hold fartsgrensen – og avstanden

Du øker risikoen betraktelig for at det kan skje en ulykke, og for at ulykken blir mer alvorlig, ved å ligge over fartsgrensen. Øker du hastigheten fra 80 km/t til 100 km/t på tørr vei med friksjon øker bremselengden med hele 25 meter. Husk også den gode gamle regelen: tell 1001, 1002 og 1003 mellom bilen foran og din egen.

  1. Bruk beltet riktig

Sjekk at alle i bilen er riktig sikret med bilbelter. Barn under 135 cm skal sitte i godkjent sikringsutstyr tilpasset barnets vekt og høyde. Barn bør sitte bakovervendt til de er minst fire år. Større barn bør sitte i eb beltestol, som bidrar til riktig belteføring. Sjekk at de større barna ikke sitter med beltet under armen, eller har hoftebeltet liggende over magen. Sikkerhetsutstyr må brukes riktig for at det skal virke etter hensikten.

Sørg også for å sikre dyr i bilen. For større dyr, som store hunder, er det sikrest med et solid transportbur i bagasjerommet. Mindre dyr kan plasseres i bur på gulvet inntil forseteryggen.

  1. Pakk smart

Mange biler er tungt lastet med bagasje og en fullpakket bil får endret kjøreegenskapene. Pakk de tyngste tingene nederst, og langt fremme i bagasjerommet. Inne i bilen skal det kun være myke gjenstander. Takbokser egner seg kun til lette ting, maksimalt 50 til 75 kg.

  1. Løse gjenstander – dødelig våpen

Løse gjenstander kan bli et dødelig våpen ved en bråstopp. Et videokamera som veier to kilo vil ved bråstopp i 70 km/t ha en vekt tilsvarende 110 kilo. Ha derfor aldri løse gjenstander på bagasjehylla, eller liggende løst andre steder i kupeen.

  1. Husk varseltrekant og refleksvest

Ha varseltrekanten lett tilgjengelig, gjerne bak seteryggen. Da vil du lett finne den, også hvis du blir påkjørt bakfra slik at bagasjelokket er vanskelig å åpne. Skulle ulykken være ute er det lurt å ta på seg refleksvesten. Den øker synligheten – også på lyse sommerdager.

  1. Ta hensyn til de minste

For bilsyke barn hjelper det med reisesyketabletter på lengre bilturer. Ikke spis for mye søtt rett før bilturen og husk å få i dere nok væske, helst vann. Aggressiv kjørestil med mye akselerasjon og nedbremsing gjør passasjerene lettere kvalme. I tillegg øker risikoen for ulykker og bilen bruker mer drivstoff enn nødvendig.

  1. Vann bilføreren

For lite væske kan gi trøtte sjåfører. Sørg for å ha med nok drikke på bilturen, helst vann. Kaffe og søt drikke er en dårlig erstatter for væsketapet og bør kombineres med å drikke vann. Spis lette måltider underveis som ikke gjør deg trøtt.

  1. Sjekk dekkene og lufttrykket

For mye eller lite luft i dekkene gir redusert gripeevne og sikkerhet. Lufttrykket skal tilpasses dekkdimensjon, hastighet og hvor fullastet bilen er. Hvor mye luft det skal være i dekkene finner u som regel i tanklokket til bilen eller i instruksjonsboka. Høy hastighet og bil med tung last krever høyere lufttrykk enn bykjøring med lite last. Slitte dekk øker risikoen for vannplaning ved regnvær på varm asfalt.

Et godt råd er å skifte dekk når mønsterdybden er under 3 mm, fremfor å vente til den er på lovens minimumskrav 1,6 mm.

  1. Reduser mobilbruk

Det er kun lov til å bruke mobilen håndfritt når du kjører bil, all annet bruk er forbudt. Nyere undersøkelser bekrefter at også selve samtalen trekker konsentrasjonen bort fra kjøringen. Begrens derfor samtalene, unngå å bruke telefonen når kjøreforholdene er vanskelige eller trafikken er uoversiktlig.

  1. Campingvogner

Bilens tilhengerfeste og tilhengerens kulehanske er avgjørende for at du ikke mister hengeren, så sørg for at de alltid er i god stand. Sjekk at alle lysene virker og at speilene er stilt riktig inn. Alle løse ting skal sikres og skapluker og dører lukkes forsvarlig.

Ytterdør og takluker skal låses, støttebena skal tas helt opp, støttehjulet sikres, kulehansken låses og håndbremsen kobles av før turen starter. Ta hensyn til andre trafikanter og slipp dem forbi for å unngå kødannelse.