Sommertips til bilturen

Sommertid og bilferie med hele familien er nok krevende for mange. Det kan være mye trafikk, ukjente steder og uvante forhold. Her skal du få noen enkle tips som gjør bilturen både trygg og komfortabel.

Ta det rolig, sørg for å ha tid til å holde fartsgrensen og legg inn gode pauser. I tillegg er det viktig å huske at en fullpakket bil har helt andre kjøreegenskaper enn biler uten last, spesielt i svinger.  

10 sommertips fra Trygg Trafikk 

1. Hold fartsgrensen – og avstanden 

Du øker risikoen betraktelig for at det kan skje en ulykke, og for at den blir mer alvorlig, ved å ligge over fartsgrensen. Øker du hastigheten fra 80 til 100 km/t på tørr vei med friksjon, øker bremselengden med hele 25 m. Husk den gode gamle regelen: tell 1001, 1002 og 1003 mellom deg og bilen foran. 

2. Bruk beltet riktig 

Sjekk at alle i bilen er riktig sikret med bilbelter. Barn under 135 cm skal sitte i godkjent sikringsutstyr tilpasset barnets vekt og høyde. Barn bør sitte bakovervendt til de er minst fire år. Større barn sitter tryggest i en beltestol som bidrar til riktig belteføring. Sjekk også at de ikke sitter med beltet under armen eller liggende over magen. Beltet skal sitte godt inn på skulder og ned mot hoftene. Sikkerhetsutstyr må brukes riktig for å virke etter hensikten. 

Sørg også for å sikre dyr i bilen. Store hunder er best sikret med et solid transportbur i bagasjerommet. Mindre dyr kan plasseres i bur på gulvet inntil forseteryggen. 

3. Pakk smart! 

Mange biler er tungt lastet med bagasje, og en fullpakket bil får endret kjøreegenskapene. Pakk de tyngste tingene nederst og langt fremme i bagasjerommet. Inne i bilen skal det kun være myke gjenstander. Takbokser egner seg kun til lette ting, maksimalt 50 til 75 kg. 

4. Løse gjenstander – dødelig våpen 

Løse gjenstander kan bli dødelig våpen ved en bråstopp. Et videokamera som veier 2 kg, vil ved bråstopp i 70 km/t ha en vekt tilsvarende 110 kg. Ha derfor aldri løse gjenstander på bagasjehyllen eller liggende løst andre steder i kupeen. 

5. Husk varseltrekant og refleksvest 

Ha varseltrekanten lett tilgjengelig, gjerne bak seteryggen. Da vil du lett finne den, også hvis du blir påkjørt bakfra slik at bagasjelokket er vanskelig å åpne. Skulle ulykken være ute, er det lurt å ta på refleksvesten. Da synes du bedre – også på lyse sommerdager. 

6. Ta hensyn til de minste 

For bilsyke barn hjelper det med reisesyketabletter på lengre bilturer. Ikke spis for mye søtt rett før bilturen, og husk å få i dere nok væske, helst vann. Aggressiv kjørestil med mye akselerasjon og nedbremsing fører fort til kvalme. I tillegg øker risikoen for ulykker, og bilen bruker mer drivstoff enn nødvendig. 

7. Vann bilføreren 

For lite væske kan gjøre deg trøtt. Sørg for å ha med nok drikke – helst vann. Kaffe og søt drikke er en dårlig erstatter for væsketapet.. Spis lette måltider underveis som ikke gjør deg trøtt. 

8. Sjekk dekkene og lufttrykket 

For mye eller lite luft i dekkene reduserer gripeevne og sikkerhet. Lufttrykket skal tilpasses dekkdimensjon, hastighet og hvor fullastet bilen er. Hvor mye luft det skal være i dekkene, finner du som regel i bilens tanklokkeller i instruksjonsboken. Høy hastighet og bil med tung last krever høyere lufttrykk enn bykjøring med lite last. Slitte dekk øker risikoen for vannplaning i regnvær på varm asfalt. 

Et godt råd er å skifte dekk når mønsterdybden er under 3 mm, fremfor å vente til den er på 1,6 mm, lovens minimumskrav. 

9. Reduser mobil- og skjermbruk 

Det er kun lov til å bruke mobilen håndfritt når du kjører bil, all annet bruk er forbudt. Nyere undersøkelser bekrefter at selve samtalen trekker konsentrasjonen bort fra kjøringen. Begrens samtalene til et minimum, og dropp dem helt når kjøreforholdene er vanskelige eller hvis trafikken er uoversiktlig. Uoppmerksomme sjåfører utgjør i dag en stor risiko for ulykker. Å se på et varsel bak rattet er som å kjøre 100 m med bind for øynene. Aktiver bilmodus på mobilen, så kan du konsentrere deg fullt og helt om kjøringen. 

10. Campingvogner 

Bilens tilhengerfeste og tilhengerens kulehanske er avgjørende for at du ikke mister hengeren, så sørg for at de alltid er i god stand. Sjekk at alle lys virker og at speilene er stilt inn riktig . Alle løse ting skal sikres, og skapluker og dører lukkes forsvarlig. 

Ytterdør og takluker skal låses og støttebena tas helt opp. Støttehjulet sikres, kulehansken låses og håndbremsen kobles av før turen starter. Ta hensyn til andre trafikanter, og slipp dem forbi for å unngå kødannelse.God tur!