Jente sitter i bagasjerommet med kofferter og annen bagasje.

Slik sikrer du bagasjen i bilen

Har du løse gjenstander i bilen kan det få fatale konsekvenser om uhellet først er ute. Du må sørge for å sikre både personer og dyr før avreise og ikke la gjenstander ligge løst i kupéen.

Å bruke noen ekstra minutter på å pakke bagasjen riktig før tur, er en lur investering. Sikrer du ikke bagasjen riktig, kan det føre til alvorlige ulykker. Passasjerer i baksetet har omkommet fordi tunge bager og kofferter har blitt kastet med voldsom kraft inn i bakseteryggen ved bråstopp.

Se for deg at du må bråstoppe fra 50 km/t. Da vil en løs gjenstand på tre kilo bli kastet framover i bilen med en kraft tilsvarende 90 kilo. Dette kan bli livsfarlig for de som sitter i bilen din. For at du skal unngå unødvendige skader ved en kollisjon eller en bråstans, får du her noen gode tips for hvordan du kan sikre bagasjen tryggest mulig.

Slik pakker du bilen

Før du skal ut på tur er det lurt å kjøpe et gitter som går fra bakseteryggen opp til taket. Gitteret forhindrer at gjenstander kastes fra bagasjerommet og inn i bilens kupé.

Huskeliste

  • Det tyngste og største du skal ha med deg, skal lavest og lengst inn i bagasjerommet. Vekten bør være fordelt så lavt og jevnt som mulig. ligger de tyngste tingene helt inntil bakseteryggen, får de ikke noe plass å akselerere på ved en bråstopp.
  • Legg de letteste gjenstandene øverst, men ikke høyrere enn nakkestøttene på baksetet.
  • Pass på at du ikke stabler bagasjen slik at den hindrer sikten din.
  • Unngå løse gjenstander i bilen. Husk at selv små gjenstander får dødelig kraft ved en bråstopp. Kjører du i 80 km/t, så gjør også brusflaska det. I kupéen bør små gjenstander legges i hanskerommet eller under setet. Har du bagasje i kupeen, bør du bruke sikkerhetsbeltet for å holde bagasjen på plass.
  • Kollisjonstestet nettbrettholder gjør det tryggere med nettbrett i bilen. Pakk laptopen i bagasjen, eller legg den i fotbrønnen bak, innunder setet hvis du må ha den med inn i kupéen.
  • Bruk integrerte surrekroker til å sikre bagasjen og for å hindre at tung last treffer baksetet med stor kraft. Potensialet for skade er stort.
  • Ikke oppbevar gjenstander på hattehyllen.
  • Hvis du handler på vei til hytta, så hold av plass til handleposene, så ikke drikkevarer og andre tunge ting blir liggende øverst.
  • Ikke pakk deg vekk: Nødutstyr som varseltrekant, førstehjelpsutstyr og eventuelt brannslukker må være lett tilgjengelig. Refleksvesten skal ligge i sidelommen på førerdøren.
Hund sitter i bil.

Dyr på tur i bil

Skal du ha med din firbente venn på tur? Tenk sikkerhet, for både for deg selv og dyret. Husk å sikre dyret forsvarlig under transport.

Her finner du våre tips til sikring av dyr i bil