Er du usikker på hvordan du fester barnet riktig i bilen og hva som gir størst sikkerhet? Eller har du spørsmål om hvilket barnesete som passer best til ditt barn og din bil? Når kan barnet gå over fra sete til pute? Her er våre tips, råd og anbefalinger om riktig sikring av barn i bil.

Slik sikrer du barnet ditt riktig:

Baby

tegning av en babybilstol og en baby som sitter inni. bilstolen. Babystolen er den første bilstolen barnet ditt trenger, og den monteres alltid bakovervendt. Å sitte bakovervendt er det tryggeste for de minste barna.

Les mer om kjøp av babybilstol og hvordan du kan sikre ditt barn trygt i bilen.

Små barn 0-4 år

Trygg Trafikk anbefaler at små barn sitter i en bakovervendt bilstol så lenge som mulig, til minst 4 år.
Det finnes bakovervendt småbarnstol som er godkjent å bruke til barnet er 125 cm høy eller 36 kilo.

Les mer om hvordan du kan sikre ditt barn trygt i bil og hva du bør se etter når du skal kjøpe ny bilstol.

Større barn 5-12 år

Når barnet har vokst ut av den bakovervendte bilstolen, anbefaler Trygg Trafikk å gå over til beltestol. Beltestolen hjelper til slik at bilbeltet blir plassert riktig over barnets hofter og på skulder.

Les mer om hvordan du kjøper riktig beltestol til barnet ditt og bruker den riktig.

Ofte stilte spørsmål og svar

8-åringen er over vektgrensen på 36 kg, hva nå?

Forskning viser at barn bør bruke barnesikringsutstyr frem til de er 10-12 år. Før den tid er ikke hoftekammen ferdigutviklet og det gir større fare for at beltet blir liggende over magen. Dette øker sjansene for alvorlige skader i en kollisjon.

Et godt alternativ er en beltestol uten vektgrense. Det har kommet flere uten vektgrense, og som kan brukes opp til 150 cm. Disse er godkjent etter ECE R 129 (ofte omtalt som i-Size). OBS! Over 135 cm er disse beltestolene vehicle specific, det betyr at den ikke nødvendigvis vil passe inn i alle biler. Prøv derfor utstyret før kjøp og sjekk at den passer i din bil.

Kan barnet mitt sitte i forsetet?

Forskjellen på sikkerhet i forsetet og baksetet er langt mindre i nyere biler enn i eldre modeller. Tidligere advarte vi mot å sikre barn i forsetet. Det gjør vi ikke lenger, da nyere biler har et helt annet karosseri og sikkerheten er bedre ivaretatt i forsetet enn før.

Men du må sjekke:

  • At bilstolen kan monteres slik det står i bruksanvisningen.
  • At bilstolen ikke tar sjåførens sikt.
  • Om airbagen skal skrus av eller ikke. Bakovervendt bilstol må ikke plasseres foran en aktiv airbag!
Hvorfor bakovervendt?

Barn har en annen kroppsbygning enn oss voksne og trenger derfor tilpasset beskyttelse. De har et stort og tungt hode i forhold til resten av kroppen. Samtidig er muskulatur og beinbygning mindre utviklet.

Når barnet sitter bakovervendt blir kroppen og hodet presset mot seteryggen ved en frontkollisjon. Kreftene blir derfor fordelt over en større flate slik at belastningen blir mindre på hode og nakke.

Kan barnet mitt sitte på bilpute?

Det er krevende for et barn å sitte riktig på en pute og ha beltet riktig plassert under hele kjøreturen. Derfor anbefaler vi at barnet bruker bilpute først når beltestolen har blitt for liten, og barnet er over 22 kg og 125 cm.

For å finne ut om bilpute er riktig for barnet bør bilputen prøves i bilen. Her finner du 5 stegstest for å se om barnet kan bruke bilpute.

Her finner du flere spørsmål og svar

Fant du ikke det du var ute etter?

Det er viktig for oss at dine spørsmål om trafikksikkerhet er besvart. Dersom du ikke fant det du var ute etter, ta gjerne kontakt med oss.

Statistikk

av alle 1-3 år sitter nå bakovervendt
20 %
satt bakovervendt i 2010

Samarbeidspartner

Samarbeid om et felles mål

If Skadeforsikring støtter Trygg Trafikks informasjonstjeneste om riktig sikring av barn i bil. Fra 2010 har vi samarbeidet om kampanjen «Tryggest bakovervendt», og andelen som sikrer barna bakovervendt har økt fra 20 til 49,3 prosent på fem år. Den skadereduserende effekten ved å være sikret bakovervendt er på 90-95 prosent, sammenlignet med å være usikret.

Informasjonstjenesten

Riktig sikring av barn i bil er komplisert. Vi gir gjerne generelle råd og anbefalinger, men har du konkrete spørsmål om enkelte bilmodeller og barneseter, ta kontakt med forhandler. Trygg Trafikk anbefaler ikke bestemte produsenter eller barneseter fremfor andre.

Vi kan svare på spørsmål på vår Facebook-side, på e-post barnibil@tryggtrafikk.no eller på telefon 22 40 40 40. Vi svarer så fort vi har mulighet.

LagreLagre

LagreLagre

LagreLagre

LagreLagreLagreLagre

LagreLagre