Slik sikrer du barnet ditt riktig i bil

De tre viktigste tingene du må tenke på for å sikre barnet ditt riktig i bilen: Benytte barnesikringsutstyr som passer barnet, montere bilstolen riktig og bruke beltet riktig.

1. Riktig utstyr i forhold til barnets vekt og høyde

Når barnet skal bytte til nytt barnesikringsutstyr må vekt og høydegrensene til utstyret følges. Her finner du mer informasjon om de ulike grensene.

Bytte fra bakovervendt bilstol til beltestol

Selv om barnet ut fra vekt og høyde kan flyttes over til beltestol er vår sterke anbefaling å sikre barnet bakovervendt så lenge som mulig. Barnet bør være minimum 4 år før det snus. Det finnes i dag et stort utvalg av bilstoler som kan brukes også mye lengre enn 4 år. Les mer om hvorfor bakovervendt er det beste.

Hvis barnet skal snus fra bakovervendt til beltestol er det noen ting du må være bevisst på:

  • Sjekk at lengden fra rumpe til knehas er lang nok slik at barnet får en naturlig knekk i kneet. Hvis barnet ikke passer i utstyret kan føre til at barnet dytter seg fremover slik at beltet blir liggende feil.
  • Det krever også modenhet av et barn å skulle sitte riktig i en beltestol fordi barnet har større frihet til å endre sittestilling og beltets plassering.

Vi har skrevet mer om hva man bør tenke på når man vurderer å bytte fra bakovervendt bilstol til fremovervendt.

2. Montér utstyret riktig

Sørg for at utstyret er riktig montert. Foreldre i Norge er ofte flinke til å ha riktig utstyr, men riktig montering er vi ikke like flinke på. Les derfor bruksanvisningen nøye, det er også lov å be om hjelp i butikken.

3. Beltet må brukes riktig

Undersøkelser av ulykker viser at riktig sikring av barnet ditt i bil er helt avgjørende. Hovedregelen er at beltet skal plasseres på kroppens harde områder, skulder og hofte.

Det er noen enkle regler som alle i bilen bør følge:

  • Beltet skal være stramt og ligge så tett inntil kroppen som mulig.

Ta av eller åpne opp tykke ytterklær slik at beltet kommer så tett inntil kroppen som mulig. Pass også på at beltet ikke er vridd. Det bør kun være plass til to fingre imellom barnet og beltet.

  • Beltet skal ligge godt innpå skulder

Beltet må ikke plasseres under armen eller bak ryggen, det kan potensielt gi store skader. Undersøkelsene har vist at både barn og voksne ofte har skulderbeltet for langt ut på armen, noe som i en kollisjon kan føre til at beltet sklir ned.

  • Beltet skal ligge nede på hoftene

Både voksne og barn plasserer ofte hoftetbeltet feil. Det blir liggende på magen og ikke hoftebenet. Hvis beltet ligger for langt opp kan beltet potensielt gjøre stor skade i en kollisjon.

Filmer om riktig sikring av barn i bil