Slik sikrer du barnet ditt riktig i bil

Nesten 1 av 5 i alderen 1-8 år feilsikres i bil, viser kontroller utført av politiet og Trygg Trafikk. De fleste brukte sikkerhetsbelte feil. Det viktigste du kan gjøre for barnet ditt i bil er å sørge for at barnet sitter så trygt som mulig. Her finner du rådene.

Ta beltesjekken!

 Stramt og tett på kroppen

Ta av eller åpne opp tykke ytterklær slik at beltet kommer så tett inntil kroppen som mulig. Husk at beltene ikke skal være vridd, men ligge flatt mot kroppen for å fordele trykket best mulig.

Godt inn på skulder

Beltet må ikke plasseres under armen, bak ryggen, eller på overarmen, det kan potensielt gi store skader. Hovedregelen er at sikkerhetsbeltet skal plasseres på kroppens harde områder, skulder og hofte.

Ned på hoftene

Både voksne og barn plasserer ofte hoftetbeltet feil. Det blir liggende på magen og ikke hoftebenet. Hvis beltet ligger for langt opp kan beltet potensielt gjøre stor skade i en kollisjon.

Riktig utstyr til barnet

Det er viktig å bruke sikkerhetsutstyr som passer barnets vekt, høyde og alder. Bilstolene er godkjent etter vekt og/eller høyde. Barnet må være innenfor grensene når nytt utstyr skal tas i bruk.

Er du usikker på hvilken type bilstol barnet ditt trenger?

Nettsiden bilstolvelgeren.no anbefaler riktig type bilstol til barnet ditt basert på barnets vekt, høyde og alder.

Beltestol og bilpute krever mer av barnet

Selv om barnet er innenfor vekt og høydegrensene så betyr det ikke at barnet vil sitte riktig i en beltestol. Lengden fra rumpe til knehas kan være for kort og det blir ubehagelig. Det kan føre til at barnet dytter seg fremover slik at beltet blir liggende over magen og ikke hoften. Skulderbeltet vil kunne ligge feil og barnet kan vris ut av beltet i en kollisjon.

Det krever også modenhet av et barn å skulle sitte riktig i en beltestol fordi barnet har større frihet til å endre sittestilling og beltets plassering. Hvis barnet ikke klarer å sitte riktig under hele kjøreturen er det best å bytte tilbake til bakovervendt bilstol.

Trygg Trafikk anbefaler at barn sitter bakovervendt så lenge som mulig, minst til de er 4 år.

Barn i forsetet – slå av airbagen

Det er forbudt å plassere et bakovervendt barnesete i forsete med airbag. Barnet kan bli alvorlig skadet og i verste fall drept hvis airbag utløses.

Barn lavere enn 140 cm som sitter forovervendt bør heller ikke sitte i forsete med airbag. Eneste unntak er hvis bilprodusenten sier noe annet. Sjekk brukermanualen eller kontakt bilprodusenten hva som gjelder for din bil. Mer om barn i bil og airbag.

Montér utstyret riktig

Sørg for at utstyret er riktig montert i bilen. Det er viktig å lese bruksanvisningen nøye, og følg det som står.

Er du usikker? Mange av bilstolprodusentene har instruksjonsfilmer du kan finne på deres nettside, eller det er mulig å spørre om hjelp i butikken.

Kontroll av barn i bil

av barn i alderen 1-8 år sitter feilsikret i bil
2351 barn ble kontrollert
14 %
av barna brukte belte feil

Slik sikrer du barnet ditt riktig i bil

Her finner du mer detaljert informasjon om kjøp av barnesikringsutstyr og våre råd og anbefalinger om de ulike aldersgruppene.

Baby

Småbarn

Større barn 5-12 år

Hjelp til valg av bilstol

Lurer du på hvilken bilstol barnet trenger? Bilstolvelgeren er en nyttig verktøy som ut fra barnets vekt, alder og høyde forteller hvilken type bilstol barnet bør ha.

Samarbeidspartner

Samarbeid om et felles mål

If Skadeforsikring støtter Trygg Trafikks informasjonstjeneste om riktig sikring av barn i bil. Fra 2010 har vi samarbeidet om kampanjen «Tryggest bakovervendt», og andelen som sikrer barna bakovervendt har økt fra 20 til 49,3 prosent på fem år. Den skadereduserende effekten ved å være sikret bakovervendt er på 90-95 prosent, sammenlignet med å være usikret.

Kontroll av barn i bil

Kontrollene av barn i bil blir også støtte av If. Resultatene fra 2021 viser at 18 % av norske barn i alderen 1-8 år ble feilsikret i bil.

14 % av barna bruke sikkerhetsbelte feil

  • Slakke eller tvinnende belter
  • Skulderbelte under armen, bak ryggen eller på overarm
  • Hoftebelte lå opp på magen

Andre feil

  • Manglende eller feil bruk av sikringsutstyr ut fra barnets vekt, høyde og alder
  •  Foran aktiv airbag
  • Bilstolen stod løs eller var feilmontert i bilen

Trygg Trafikks svartjeneste

Trygg Trafikk kan svare på spørsmål på vår Facebook-side, på e-post barnibil@tryggtrafikk.no eller på telefon 22 40 40 40. Vi svarer så fort vi har mulighet.

Filmer om riktig sikring av barn i bil